zaterdag, 9. juli 2016 - 19:40 Update: 09-07-2016 20:55

Britse overheid wijst tweede referendum over brexit af

Britse overheid wijst tweede referendum over brexit af
Foto: freeimages.com
Londen

Er komt geen tweede referendum in Groot-Brittannië om te stemmen over een Brexit. De Britse regering heeft een tweede referendum resoluut van de hand gewezen.

4,1 miljoen Britten hebben de petitie voor een tweede referendum,  die in de afgelopen weken online kon worden getekend, ook daadwerkelijk getekend  Op 23 juni stemde 53 procent van de Britten voor een brexit, maar de kiezers en de politici die liever in de EU blijven, hebben moeite om deze uitslag te accepteren. 48 procent van de Britten stemde tegen een uittreding uit de EU. Dit meldt onder meer de Britse krant The Independent zaterdag.

Volgens de opstellers van de tweede petitie moeten  de voorwaarden voor een petitie worden bijgesteld: zo zou de uitslag alleen geldig moeten zijn als een meerderheid van 60 procent voor een van de opties stemt, en de opkomst bij het referendum uitkomt op minimaal 75 procent van de stemgerechtigden. Maar het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu dat nu dat die voorwaarden niet golden voor het referendum van 23 juni. De uitslag moet dus worden gerespecteerd, aldus het departement. 

Categorie: