maandag, 11. juli 2016 - 17:47 Update: 11-07-2016 18:14

Theresa May nieuwe premier van Groot-Brittannië

Theresa May nieuwe premier van Groot-Brittannië
Foto: SXC
Londen

De nieuwe premier van Groot-Brittannië wordt niet iemand van het Brexit-kamp, maar opmerkelijk genoeg een remainer: Therese May. Dit melden verschillende media maandag.

De 59-jarige Theresa May is sinds 2010 minister van Binnenlandse Zaken en één van de langst zittende ministers op die post in de Britse geschiedenis. May voerde campagne voor het remainkamp, maar wil de uitkomst van het referendum over de EU respecteren. Enkele uren voordat bekend werd dat May woensdag al zal aantreden als premier zei ze in Birmingham: 'Groot-Brittannië heeft gekozen voor een vertrek uit de Europese Unie en dus zal Groot-Brittannië ook vertrekken uit de Europese Unie.'

De Britse media omschrijven May, dochter van een dominee, als een harde en pittige dame en ook oud-minister Ken Clarck omschreef haar vorige week als 'een verrekt lastige vrouw'. Met deze kwalificatie past May heel goed in de lijn van haar enige vrouwelijke voorgangster, de 'iron lady' Margaret Thatcher. Theresa May, die op 1 oktober 1956 in Eastborne werd geboren, studeerde Geografie aan de universiteit van Oxford, waarna ze ging werken bij de Bank of England.