vrijdag, 15. juli 2016 - 22:28 Update: 16-07-2016 8:46

Militaire staatsgreep gaande in Turkije

Militaire staatsgreep gaande in Turkije
Foto: YouTube
Militaire staatsgreep gaande in Turkije
Foto: Archief BON ter Illustratie
Ankera

Turkije zit letterlijk in een nachtmerrie. Vrijdagavond is door militairen een coup gepleegd. Dat heeft de Turkse premier Yildirim bekendgemaakt.

Militairen bezette belangrijke bruggen zoals de Bosporusbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug in Istanbul. Ook enkele overheidsgebouwen werden ingenomen.

De Turkse president Erdogan heeft via CNN Türk zijn aanhangers via een mobieltje opgeroepen om in verzet te komen tegen de militairen. Zijn oproep heeft tot nu toe gezorgd dat duizenden mensen de straat zijn opgegaan. Ook moskeeën riepen mensen op om de straat op te gaan. Op balkons in wijken staan mensen hun ongenoegen op potten en pannen van zich af te slaan. Dit terwijl de militairen in een eerder bericht de burgers had opgroepen om naar huis te gaan en binnen te blijven. Daarmee lijkt de chaos op dit moment compleet. 

Erdogan zou onderweg zijn naar de hoofdstad Ankara, waar het regeringscentrum is.

Eerder vanavond:

Ten tijde van de staatsgreep vlogen straaljagers en helikopter boven de steden als Istanul en Ankera. Turkse media meldden dat er ook geschoten zou zijn.

Volgens belangrijke bronnen van de Europese Unie (EU) is de coup gepleegd door een belangrijke grote tak van het Turkse leger en niet door een klein groepje. 

Verklaring leger 

In een eerdere verklaring zei het leger onder andere dat de mensenrechten zullen worden gerespecteerd en dat alle banden met het buitenland zullen worden gehandhaafd. Verder zal de wet worden gehandhaafd en de eerste prioriteit blijven. 

Het leger zegt naar de macht te hebben gegrepen om naleving op de grondwet af te dwingen, omdat de regering de democratie zou hebben uitgehold. De militairen hebben diverse luchthavens en belangrijke gebouwen in handen. Turkse media meldden dat het politiekorps is gemobiliseerd. Volgens de laatste berichten zijn er hier en daar vechtpartijen uitgebroken tussen agenten en militairen.

Plunderingen winkels voor boodschappen

Mensen zijn ongerust over de situatie in hun land die vrijdagavond is ontstaan. Veel mensen zijn naar banken gegaan om hun geld op te nemen. Ook zijn er berichten dat winkels worden geplunderd.

Oproep Erdogan

President Erdogan heeft via CNN Türk van zich laten horen. Hij riep in een telefoongesprek iedereen op om de straat op te gaan om tegen de coup te protesteren. Hij zou onderweg zijn naar de hoofdstad Ankara, waar het regeringscentrum is.

Derde staatsgreep

Het is niet de eerste staatsgreep voor Turkije. Sinds 1930 heeft het land er drie gekend. Staatsgreep

Veel Nederlanders in Turkije

In Turkije zijn nu een hoop Nederlanders op vakantie.

Vliegverkeer

KLM-vlucht 1617 omgekeerd boven Roemenië. Het vliegverkeer van en naar het vliegveld Ataturk bij Istanbul is gestaakt. KLM heeft een toestel dat onderweg was van Schiphol naar Istanbul laten omkeren. ​

Turken de straat op in Rotterdam

In Rotterdam zijn vannacht ook Turken de straat opgegaan. Ze maken zich zorgen over wat hun geboorteland te wachten staat. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: