dinsdag, 19. juli 2016 - 9:05

ANWB waarschuwt vakantiegangers voor drukke wegen naar het zuiden van Europa

ANWB waarschuwt vakantiegangers voor drukke wegen naar het zuiden van Europa
Den Haag

Vakantiegangers op weg naar hun vakantiebestemming in het zuiden van Europa krijgen komend weekend te maken met veel oponthoud. Vooral rond Luik en in Duitsland zijn er problemen te verwachten. Niet alleen door het drukke vakantieverkeer naar het zuiden maar ook door wegwerkzaamheden. Het komend weekeind begint de schoolvakantie in de regio Zuid. Ruim een miljoen Nederlanders gaan op vakantie. In Nederland verwacht de ANWB geen grote problemen.

De belangrijkste knelpunten in Frankrijk zijn de routes naar het zuiden, zoals de A7/A9 Lyon – Spanje, tussen Lyon en Orange, bij Montpellier en Narbonne, de A10/A63 Parijs – Spanje bij Orléans, Tours en Bordeaux en de A71/A75 VierzonBéziers, bij Clermont-Ferrand. Zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur staan de meeste en langste vakantiefiles. In de straten van Parijs is het zondag erg druk vanwege de slotetappe van de Tour de France. Er worden geen snelwegen afgesloten.

Duitsland

In Duitsland wordt op maar liefst 575 plaatsen aan de weg gewerkt. Daardoor zijn de files op vrijdagmiddag en zaterdag extra lang. De meeste files staan in het noorden bij Hamburg (A1/A7) en op de wegen naar de kust. Richting het zuiden loopt het volgens de ANWB vast rond Stuttgart, Neurenberg en München (A3, A8, A9, A99).

Zwitserland

In Zwitserland staan er het hele weekend files in beide richtingen bij de Sint Gotthardtunnel op de A2 Bazel-Chiasso. De wachttijd kan oplopen tot wel twee uur. In Oostenrijk is veel vertraging op de route naar Slovenië via de A11 bij de Karawankentunnel. In Italië verwacht de ANWB files op de A22 Brennerpas-Verona.

Werkzaamheden bij Luik

Vakantiegangers die via het Belgische Luik naar het zuiden rijden krijgen te maken met files en omleidingen. Op de E42 bij Luik zijn werkzaamheden aan het viaduct over de Maas. Bijzonder smal is de invoegstrook bij knooppunt Cheratte voor verkeer vanuit Maastricht naar Luxemburg. Die invoegstrook mag alleen worden gebruikt door personenauto’s zónder aanhanger. Al het overige verkeer - waaronder campers en auto’s met caravan - moet een lokale omleiding volgen. Alternatieven vanuit Nederland zijn de routes via Antwerpen en Brussel of Keulen.

Categorie:
Provincie: