vrijdag, 22. juli 2016 - 19:08 Update: 24-07-2016 9:43

Schietpartij München was éénmansactie zonder terreurachtergrond

Doden bij schietpartij winkelcentrum München
Doden bij schietpartij winkelcentrum München
München

Bij een schietpartij nabij het Olympia winkelcentrum in München zijn vrijdagavond tien mensen om het leven gekomen. Zestien personen raakten hierbij gewond, waarvan een onbekend aantal vrijdagavond nog in levensgevaar verkeerde.

Rond 18.50 uur opende een man nabij de Mc Donalds het vuur op bezoekers van het winkelcentrum. Met een handvuurwapen schoot de man tientallen patronen af. In eerste instantie ging men er vanuit dat er meerdere schutters waren, maar de man bleek alleen te hebben gehandeld.

Op ongeveer een kilometer van het winkelcentrum werd een man gevonden die zichzelf van het leven had beroofd. De politie gaat er vanuit dat hij de dader is van de schietpartij. Het gaat om een achttienjarige Iraans-Duitse man die woonachtig was in München. Het motief van de schietpartij is nog niet bekend.

De politie was met naar schatting 2300 agenten op de plaats van het incident. Uit veiligheidsoverwegingen werd het openbaar vervoer in de stad stilgelegd. Ook werden mensen geadviseerd om binnen te blijven en geen live beelden te delen op internet. 

Op hieronder staande beelden is te zien hoe de schutter het vuur opent op voorbijgangers. Op een andere video is de mogelijke dader op een parkeerdak te zien. Die roept dat hij Duitser is en het heeft voorzien op buitenlanders.