zondag, 14. augustus 2016 - 10:00 Update: 14-08-2016 11:09

'Vrouwen en kinderen misbruikt in Griekse vluchtelingenkampen'

'Vrouwen en kinderen misbruikt in Griekse vluchtelingenkampen'
Foto: UNHCR
Londen

Bij het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en de vluchtelingenorganisaties van de VN, UNHCR, zijn allemaal signalen binnengekomen dat kinderen en vrouwen in Griekse vluchtelingenkampen seksueel worden misbruikt.

Jongeren durven vaak 's avonds niet hun tent te verlaten om naar de wc te gaan, omdat ze bang zijn het volgende slachtoffer te worden. Vooral jongeren van zo'n 16 jaar oud die in hun eentje naar Europa zijn gereisd zouden gevaar lopen. Dit hebben de organisaties aan de Britse zondagskrant The Observer laten weten.

In een kamp dat is gehuisvesd in een voormalige toiletpapierfabriek bij Thessaloniki en dat door de overheid gerund wordt, zou het risico op seksueel geweld zo groot zij dat vrouwen 's avonds niet meer naar de wc durven gaan. In dit kamp zitten zo'n 1400 vluchtelingen, de meesten uit Syrië. Een vrijwilliger in het kamp laat aan The Observer weten dat een maan daar een 7-jarig meisje in zijn tent heeft gelokt. Het meisje zou zelf later verteld hebben hoe zij seksueel is misbruikt. Het gezin is vervolgens naar een veiligere noodlocatie buiten het kamp verplaatst. De familie zou terug willen naar Irak, omdat ze zich in het door aanslagen geteisterde land veiliger voelen dan in het kamp waar ze nu wonen, zo meldt RTL Nieuws.

De VN  heeft de Griekse overheid over de vermeende misstanden gesproken, maar de Griekse overheid is zich nog aan het beraden hoe ze het misbruik zouden kunnen aanpakken.