zondag, 14. augustus 2016 - 11:23 Update: 14-08-2016 16:20

Imam en zijn assistent in New York doodgeschoten

Imam doodgeschoten in New York
Foto: Archief FBF.nl
New York

In New York is zaterdag op klaarlichte dag een imam (55) doodgeschoten.

Ook zijn 64-jarige assistent werd doodgeschoten. Dat gebeurde na het middaggebed bij het verlaten van hun eigen moskee. De beide mannen werden van achteren door het hoofd geschoten. Dit melden Amerikaanse media.  Het gaat om de 55-jarige imam Maulana Akonjee en de 64-jarige Thara Uddin. Volgens de politie zijn de mannen overgebracht naar het Jamaica Hospital Medical Center, waar zij overleden.

De schietpartij vond in het stadsdeel Queens plaats. Het motief van de dader is nog niet bekend. De politie zegt dat er  geen aanwijzingen zijn dat de mannen vanwege hun geloof om het leven zijn gebracht. Leden van de Bengaalse gemeenschap, waartoe de slachtoffers behoorden, trekken die eerste conclusie in twijfel.  Shahin Chowdhury, een fervent bezoeker van de moskee, heeft aan het Amerikaanse persbureau AP laten weten dat de sfeer rond de moskee de laatste tijd grimmiger was geworden. Steeds vaker wordt er door voorbijgangers gevloekt of gescholden op de leden van de moskee.

Volgens New Yourk Daily News was Akonjee een zeer gerespecteerd religieus leider en vader van drie kinderen. De neef van Akonjee weet zeker dat dit niet zomaar een schietpartij is. Tegen de krant zegt hij: 'Dit is honderd procent een hate crime. Ik weet niet welk beestachtig persoon Maulama zou willen vermoorden. He deed geen vlieg kwaad, hij bracht vrede.'