dinsdag, 16. augustus 2016 - 9:36 Update: 16-08-2016 18:43

Historici in Polen begonnen aan opgraving goudtrein

Opgravingen naar goudtrein nazi's begonnen
Foto: Archief EHF
Walbrzych

Twee amateurhistorici zijn dinsdag in de buurt van de Poolse stad Walbrzych begonnen met opgravingen naar een goudtrein van de nazi's.

Sinds de oorlog gaat het gerucht dat terugtrekkende nazi's in Polen een trein in een tunnel hebben gereden die volgeladen zou zijn met Joodse schatten en schatten uit een verloren gegane 'amberkamer' uit een Russische paleis. de ingangen van de tunnel zouden daarna zijn opgeblazen, zodat de trein onvindbaar zou zijn voor het Rode Leger. Als de Duitsers het gebied dan weer zouden heroveren, zou de trein weer uitgegraven kunnen worden. Dit melden verschillende media dinsdag.

De opgraving gebeurt door een team van 35 amateurschatgravers en staat onder leiding van twee amateurhistorici: Piotr Koper en Andreas Richter. Vorig jaar werd geclaimd dat de trein was gevonden met een grondradar. Er is door historici nooit een bewijs gevonden dat deze nazitrein daadwerkelijk zou bestaan. Maar zeker is dat in de laatste fase van de oorlog de Nazi's niet alles meer hebben gedocumenteerd. Poolse deskundigen hebben die het gebied onderzochten, hebben vorig jaar geconstateerd dat er vermoedelijk op 9 meter diepte wel een tunnel is. Ze hebben echter niets gevonden dat verwijst naar de aanwezigheid van een trein. De amateurhistorici Koper en Richter zijn echter zo zeker van hun zaak, dat ze al een claim van 10 procent op de buit hebben genomen.

De kans dat er een ondergrondse ruimte is, is overigens best groot. De nazi's hebben door dwangarbeiders in de omgeving van Walbrzych een heel stelsel van tunnels laten uitgraven, project Riese.Waarvoor deze tunnels dienden, is nooit bekend geworden.