woensdag, 17. augustus 2016 - 10:03 Update: 17-08-2016 10:55

Alle toegangswegen naar vliegveld Zaventem straks bewaakt door cameraschild

Alle toegangswegen naar vliegveld Zaventem straks bewaakt door cameraschild
Foto: Brussels Airport
Brussel

Om alle toegangswegen naar vliegveld Zaventem te bewaken komt er rond de luchthaven een cameraschild.

De camera's kunnen nummerplaten herkennen en alarm slaan wanneer er verdachte voertuigen naderen. 'Alleen op gerichte tijdstippen zullen manschappen dan nog extra controles uitvoeren'  zo meldt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de Belgische krant De Morgen.

Sinds de aanslagen van 22 maart wordt al het verkeer dat naar Zaventem komt gecontroleerd. Al verschillende keren heeft dit geleid tot flinke files rond de luchthaven. De top van Brussels Airport is dan ook meer voorstander van een discretere bewaking. Het schild is volgens Brussel nodig om langzamerhand tot een 'normale' situatie te komen, met voldoende beveiliging. In mei werd duidelijk dat veel reizigers hun vlucht misten omdat zij uren in de rij stonden vanwege de controles.

De belgische politievakbond VSOA is sceptisch over het schild. Volgens de bond wordt de bewaking nu al 'voortdurend'afgebouwd. Voorzitter Vincent Gilles in de Belgische krant De Standaard:'We zijn het beu. Als er opnieuw een aanslag gebeurt, dan zijn de politietop en regering verantwoordelijk.'