woensdag, 17. augustus 2016 - 11:13 Update: 17-08-2016 11:54

Burgemeesters die boerkini verbieden krijgen steun van Franse premier

Burgemeesters die boerkini verbieden krijgen steun van Franse premier
Foto: Archief EHF
Brussel

De burgemeesers van verschillende Franse kustgemeenten hebben de afgelopen dagen beslist om de boerkini te verbieden op het strand, omdat ze deze badpakken zien als een statement voor een politieke islam. Dit schrijft de Belgische krant de Gazet van Antwerpen woensdag.

De Franse socialistische premier Manuel Valls steunt de burgemeesters met hun boerkiniverbod. Hij laat in een interview met de krant La Provence weten dat bedekkende zwemkleding 'indruist tegen de waarden van de republiek'. Eerder deze week werd de boerkini verboden in vier Franse steden. Op Corsica gebeurde dat nadat er een massale vechtpartij was uitgebroken op een strand. Er ontstond een ruzie toen mensen foto's maakten van islamitische vrouwen in boerkini.

Volgens Valls is het logisch dat burgemeesters oplossingen zoeken als de openbare orde wordt verstoord. Hij vindt het verbod op bedekkende zwemkleding dan een begrijpelijke maatregel. Valls schrijft in een bijdrage in La Provence: .. de boerkini “is een belichaming van een politiek project, dat tegen de maatschappij is en gebaseerd is op de slavernij van vrouwen'. Volgens Valls zit achter de boerkine 'het idee dat vrouwen, van nature onzedelijk en onrein zijn en dat ze hun lichaam daarom volledig moeten bedekken.'

De boerkini is tot nog toe verboden in de Franse steden Cannes, Villeneuve-Loubet, Sisco en Touquet