donderdag, 18. augustus 2016 - 14:08 Update: 19-08-2016 8:03

Geslaagde eerste vlucht voor 'Vliegende Kont'

'Vliegende kont' maakt eerste vlucht
Foto: Screenshot YouTube/Hybrid Air Vehicles
'Vliegende kont' maakt eerste vlucht
Foto: Screenshot Youtube
BedfordShire/Engeland

Het grootste luchtschip ter wereld, de Airlander, heeft zijn eerste testvlucht er op zitten.

'Vliegende Kont'

De met helium gevulde zeppelin, met de bijna onvermijdelijke bijnaam 'Vliegende Kont',  bleef tijdens de geslaagde vlucht 2 uur in de lucht nadat het was opgestegen van Cardington Airfield in het Engelse Bedfordshire op ongeveer 70 kilometer ten noorden van Londen. 

Grootste

Met zijn imposante afmetingen van 92 meter lengte, 43,5 meter breedte en 26 meter hoogte is het op dit moment veruit het grootste luchtschip op de wereld. Het toestel wordt gevuld met helium, heeft een totaal gewicht van 20.000 kg en een laadvermogen tot 10.000 kg.

Hybride

De Airlander is een zogenaamd hybride luchtvoertuig dat door de helium een groot deel van de opwaartse kracht ondervindt. Door de voorstuwing van propellers kan het dus makkelijk opstijgen en bestuurd worden waarbij het maar een fractie van de  een hoeveelheid brandstof kost in vergelijking met een straalvliegtuig.

De Airlander is door het hybrideconcept in staat om zwaardere lasten mee te nemen dan conventionele vliegtuigen. De ontwikkelaar, Hybrid Air Vehicles, stelt dat het luchtschip een maximale snelheid van bijna 150 km per uur kan behalen en maximaal twee weken onafgebroken in de lucht kan blijven.