zaterdag, 20. augustus 2016 - 9:30 Update: 20-08-2016 20:02

'Turken vragen hulp aan Duitse geheime dienst'

Turkse geheime dienst vraag hulp aan Duitsers
Foto: Archief FBF.nl
Berlijn

Uit geheime documenten blijkt dat de Turkse geheime dienst MIT de Duitse geheime dienst BND om hulp heeft gevraagd. De Turken willen hulp bij de jacht op aanhangers van de Gülenbeweging.

Dit meldt het Duitse weekblad De Spiegel die de documenten kon inzien. Volgens de Turkse geheime dienst Milli Istihbarat Teskilati (MIT) zijn er Gülenaanhangers naar het buitenland gevlucht. Ze roepen de Bundesnachrichtendienst (BND) op om invloed uit te oefenen op beleidsmakers, om op te treden tegen Gülenaanhangers en deze aan hen uit te leveren.

Gülen, de Turkse geestelijke die in de VS woont, zou volgens de Turkse president Erdogan de mislukte coup door het leger hebben georchestreerd. Sindsdien vervolgt Erdogan de aanhangers van Gülen en wil hij daarbij ook hulp van het buitenland. Sinds de mislukte coup heeft de Turkse overheid al 40 opsporingsverzoeken en 3 uitleveringsverzoeken gestuurd naar de Duitse regering, aldus het weekblad.

Ook de Turkse ambassade in Nederland heeft hier gevraagd om steun tegen 'FETÖ', zoals Ankara de 'terreurorganisatie' van Gülen noemt. Ook in het buitenland zou 'FETÖ'  hebben geïnfiltreerd in in politiek, bestuur en media . Daarom verwacht Turkije dat ook in Nederland 'alle noodzakelijke maatregelen' tegen 'FETÖ' worden genomen.