dinsdag, 30. augustus 2016 - 17:17 Update: 30-08-2016 18:03

Turkije publiceert een lijst met 'Gülen-organisaties' in Nederland

Turkije publiceert een lijst met 'Gülen-organisaties' in Nederland
Foto: BlikopNieuws.nl
Ankara

Het Turkse staatpersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft een lijst gepubliceerd met daarop namen van organisaties en bedrijven in Nederland die banden zouden hebben met de Islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Volgens de Turkse president Erdogan zit Gülen achter de mislukte coup in juli. Gülen is in zijn ogen een terrorist. De lijst komt exact een dag na het bezoek van Bert Koenders aan Turkije, waarbij de minister van Buitenlandse Zaken Turkije verzocht heeft zich niet te mengen in Nederlandse binnenlandse aangelegenheden. Den Haag wil dat Ankara zich niet te veel bemoeit met de Turkse gemeenschap in Nederland. Rutte vroeg Erdogan zaterdagavond in een telefoongesprek nog om hulp om een tweespalt binnen de gemeenschap te voorkomen. En Koenders uitte gisteren zijn zorgen over de oplopende spanningen onder de Turkse Nederlanders in een persoonlijk gesprek met zijn ambtgenoot Cavusoglu.

De Gülenbeweging is door de Turkse autoriteiten hard aangepakt. Dat heeft ook geleid tot spanningen in Nederland De opstellers van die lijsten roepen Turken op geen zaken te doen met de genoemde personen en bedrijven. Op de lijst staan onder meer de krant Zaman Vandag en basisscholen als De Roos en De Witte Tulp en het Cosmicus College in Rotterdam. Bij verschillende vermeende 'Gülen-scholen' staan bewakers en tientallen ouders hebben hun kinderen van school gehaald.