maandag, 19. september 2016 - 23:11 Update: 20-09-2016 20:46

In het donker vrijen niet goed voor de mannelijke potentie

Onderzoek: mannen vrijen beter met het licht aan
Foto: fbf
Brussel

Als het er wat romantisch en gepassioneerd aan toe gaat in de slaapkamer, gebeurt dat vaak bij gedempt licht en soms gaat het licht zelfs helemaal uit. Maar wetenschappers van de universiteit van Sienna hebben ontdekt dat in het donker vrijen helemaal niet zo goed is voor de mannelijke potentie.

Dit schrijft de Belgische krant Nieuwsblad.be maandag op basis van een bericht in de Guardian. Volgens Italiaanse wetenschappers zou de blootstelling aan helder licht - net als het daglicht- juist een flinke boost geven aan de productie van testosteron in het lichaam. Of de man daarmee ook beter presteert in bed is nog maar de vraag. Maar de zin in seks zou door het licht er in ieder geval sterk op vooruit gaan.

Lichtkast

De wetenschappers hadden bedacht dat zin in seks per seizoen wisselt en dat dat weleens te maken zou kunnen hebben met de hoeveelheid licht. Om dit te kunnen onderzoeken, werden 38 mannen met een laag libido aan testen onderworpen, waarbij ze aan fel licht werden blootgesteld. Zo werd hun opgedragen om twee weken lang elke ochtend een half uur door te brengen voor een lichtkast in een donkere kamer. Na deze periode bleek duidelijk dat het testosteronniveau van de mannen was gestegen. En zelf gaven ze ook aan meer tevreden te zijn over hun seksleven, aldus de krant.

Professor Andrea Fagiolini zegt over het experiment in de krant: 'In de noordelijke hemisfeer valt de natuurlijk testosteronproductie terug in de maanden van november tot april en stijgt dan weer in de lente en zomer met een piek in oktober. Je ziet dat effect op de geboortecijfers, waarbij juni de maand is waarin er het meest kinderen worden verwekt. De lichtkast imiteert wat de natuur doet.' Er wordt nog verder onderzoek gedaan om te kijken of lichttherapie kan worden ingezet om mannen met een laag libido te behandelen.

 

Categorie: