donderdag, 22. september 2016 - 13:42 Update: 22-09-2016 22:04

OM eist 1500 euro tegen Anti-Zwarte Piet-activist

Anti-Zwarte Piet-activist hoort geldboete eisen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Gouda

Voor het verzet bij arrestatie en het knijpen van een agent, heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag een geldboete van 1500 euro geëist tegen anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie.

Tijdens de intocht van Sinterklaas in 2014 ontstond er een opstootje op de Markt in Gouda. Hoewel de burgemeester dit verboden had, verzamelde voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zich voor het stadhuis. Nadat de sfeer grimmig werd, werden er 90 personen aangehouden.

Ook werd Afriyie aangehouden door de politie. De woordvoerder van de anti-Zwarte Piet-activisten zei ‘Ik reageerde uit overlevingsdrang, probeerde me te bevrijden. Mijn keel werd dichtgeknepen en ik kreeg geen adem. Ik dacht dat ik dood ging.’

Het Openbaar Ministerie heeft een andere visie op de aanhouding. Volgens haar is de aanhouding op rustige wijze verlopen. De twee stompen die Afriyie kreeg omdat hij niet wilde meewerken aan het laten boeien door de politie, is volgens de officier van justitie proportioneel geweest. ‘Een aanhouding volgens het boekje’, aldus de officier.