donderdag, 22. september 2016 - 19:58 Update: 22-09-2016 23:39

Strandgangers in Engeland gewaarschuwd voor giftige 'megakwal'

Strandalarm in zuiden Engeland vanwege 'grote kwal'
Foto: BlikopNieuws.nl
Falmouth

In het uiterste zuidwesten van Engeland moeten strandliefhebbers de komende dagen heel goed oppassen bij het pootjebaden, vanwege het aanspoelen van een zeedier dat bekendstaat als 'Portugees oorlogschip' (Physalia physalis).

Dit schrijft de Telegraaf donderdagavond op basis van berichtgeving in de Engelse krant The Guardian. De Physalia physalis zijn op een grote kwal lijkende poliepenkolonies met lange tentakels die gevaarlijk kunnen zijn bij aanraking. Er zijn al verscheidene exemplaren gevonden en daarom is er in Cornwall en op de Scilly-eilanden al alarm geslagen. Zo'n steek van zo'n 'megakwal' is niet alleen pijnlijk maar kan ook levensbedreigend zijn als er een allergische reactie optreedt, aldus de krant.

Zeeebioloog Peter Richardson zegt hierover donderda in The Guardian: 'Het voelt een beetje als een elektrische schok en kan rode striemen op de huid veroorzaken. Het kan fataal zijn, zeker als je tussen de tentakels terecht komt en vaker wordt gestoken.'Het Portugees oorlogschip' leeft eigenlijk in veel warmere streken van de oceaan. De laatste keer dat het de Engelse stranden wist te bereiken, was in 2012