zondag, 2. oktober 2016 - 20:24 Update: 03-10-2016 9:23

Fotograaf Jeroen Oerlemans doodgeschoten in Libië

Nederlandse persfotograaf doodgeschoten in Libië
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Sirte

In de Libische stad Sirte is de Nederlandse persfotograaf Jeroen Oerlemans (45) doodgeschoten door een sluipschutter van Islamitische Staat (IS).

Dit meldt persbureau EFE en wordt bevestigd door het Belgische Knack waar Oerlemans voor werkt. Volgens een getuige werd eerst gezegd dat Oerlemans geen kogelvrij vest aangehad zou hebben, maar op Twitter meldt Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom: 'Jeroen Oerlemans is in Sirte doodgeschoten door sluipschutter. Hij had zijn vest aan maar de kogel raakte hem langs de zijkant in het hart.'De oorlogsfotograaf uit Vught was samen met journaliste Joanie de Rijke op reportage. Zij heeft aan de redactie van Knack gemeld dat de oorlogsfotograaf is neergeschoten in Sirte.

Minister Koenders reageert aangedaan: 'Oerlemans is een journalist die doorging waar anderen stopten. Gedreven om het nieuws in beeld te brengen, juist in de brandhaarden van de wereld. Dat hij hiervoor nu de allerhoogste prijs betaalt is dieptriest. Ik wens zijn partner, kinderen en verdere familie heel veel sterkte met dit grote verlies. Een groot fotograaf is heengegaan.'

In de Libische kuststad Sirte wordt al maandenlang heftig gevochten tussen troepen loyaal aan de Libische regering en strijders van terreurbeweging Islamitische staat.

Oerlemans werd in 2008, 2010 en 2011 onderscheiden met een Zilveren Camera voor zijn foto's uit Afghanistan en Libië en Griekenland. In 2012 werd hij ontvoerd in het noorden van Syrië bij de grens met Turkije. Een week later kwam hij vrij.