zaterdag, 8. oktober 2016 - 14:42 Update: 08-10-2016 18:31

Drie aanhoudingen na grote politieactie in Chemnitz vanwege terreurdreiging

Politieactie in Duitse Chemnitz vanwege terreurdreiging
Foto: fbf
Chemnitz

De Duitse politie heeft in Chemnitz drie mannen aangehouden, die verdacht worden van het in contact met de 22-jarige gezochte Syrier Jabar A.

De Syriër wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. Twee van de verdachten werden aangehouden bij het centraal station, de derde bevond zich in de sta. Het gaat volgens de politie om bekenden van de hoofdverdachte.

In het Oost-Duitse Chemnits heeft de politie een grote actie gehouden vanwege terreurdreiging.  Een deel van een wijk in het Fritz Heckert district werd afgezet en ontruimd. In dit district staan grote flatgebouwen. De actie was  gericht tegen mensen die waarschijnlijk een aanslag aan het voorbereiden waren. dit meldt RTL Nieuws zaterdag. Op Twitter meldt de politie van Sachsen: 'Currently running a large-scale operation in #Chemnitz because of the suspicion of a planned bomb attack.'

Bij de actie voerde de politie zelf een 'gecontroleerde explosie' uit. Het ging om explosieven die de politie in de bestormde woning aantrof. De politie had via Twitter de mensen in de wijk opgeroepen om binnen te blijven. Dat laatste gold voor mensen die in het afgezette gebied wonen maar niet geëvacueerd hoefden te worden. Anderen werden verzocht het gebied te mijden.

Verdachte Syriër

De Duitse krant Bild meldde  dat de politie op zoek is naar een 22-jarige verdachte Syriër. Het gaat om Jabar A. De politie heeft hem al langer in het vizier. Tom Bernhardt woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt tegen de krant; 'We moeten ervan uitgaan dat de man gevaarlijk is'.  De politie van de deelstaat Saksen heeft inmiddels een foto van de verdachte verspreid, De Duitse nieuwssite Focus Online meldt dat er vrijdagavond aanwijzingen zijn gekomen dat hij een aanslag wilde plegen op een Duitse luchthaven.