zaterdag, 22. oktober 2016 - 21:55 Update: 22-10-2016 22:41

'Na één tweet van senator Bernie Sanders stort beurskoers farmabedrijf in'

Na één tweet van senator Bernie Sanders stort beurskoers farmabedrijf in
Foto: Archief EHF
Washington

Nadat vorige week de Amerikaanse senator Bernie Sanders een boze tweet had geuit over geneesmiddelenbedrijven, ging de beurskoers van farrmabedrijf Ariad met 15 procent omlaag.

Sanders had op Twitter gesteld: 'De hebzucht van geneesmiddelenbedrijven is ongelooflijk. Ariad heeft de prijs voor een leukemie medicijn verhoogd naar bijna 199.000 dollar per jaar'. Bernie Sanders: 'Drug corporations' greed is unbelievable. Ariad has raised the price of a leukemia drug to almost $199,000 a year.'

Het dure medicijn heet Iclusig en wordt gebruikt om twee zeldzame vormen van leukemie te behandelen. Dat de tweet zoveel impact heeft gehad komt omdat Sanders 2,65 miljoen  volgers op Twitter heeft. Maar waarschijnlijk heeft niet Sanders maar één van zijn stafmedewerkers de tweet geschreven, want de tweet was niet met zijn gebruikelijk handtekening '-B' ondertekend.Dit heeft Bright.nl bekendgemaakt.

Volgens Bloomberg heeft Ariad de prijs van Iclusig een medicijn voor de behandeling van een zeldzame vorm van leukemie het afgelopen jaar al vier keer verhoogd. Zo wist de farmaceut de omzet van het medicijn tijdens het tweede kwartaal te verdubbelen naar 60 miljoen euro. Na de tweet daalde volgens Bloomberg de beurswaarde van Ariad met 350.000 miljoen dollar, de scherpste koersdaling in één dag.

Bron: https://www.bright.nl/nieuws/een-tweet-kost-farmaceutisch-bedrijf-350-mi...