donderdag, 3. november 2016 - 16:12 Update: 03-11-2016 18:56

Turkse premier haalt fel uit naar Duitsland: Duitsland 'toevluchtsoord voor terroristen'

Erdogan uit felle kritiek op Duitsland: Duitsland 'toevluchtsoord voor terroristen'
Foto: BlikopNieuws.nl
Ankara

Tijdens zijn oespraak in zijn paleis in de hoofdstad Ankar heeft Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gezegd dat Duitsland 'een toevluchtsoord voor toeristen' is geworden.

Volgens hem kunnen Koedische PKK-strijders en leden van de Turkse radicaal-linkse beweging DHKP-C er al tientallen jaren terecht zonder dat de Duitse overheid ingrijpt. Dit meldt onder meer de NOS donderdag. Ook beweert premier Erdogan dat de Gülen-beweging voet aan de grond heeft gekregen in Duitsland. Erdogan verdenkt de leider van de Gülen-beweging achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer te zitten. Volgens de premier zou het Duitsland niet lukken om aanhanger van de beweging op te pakken en uit leveren. In zijn toespraak richtte Erdogan zich tot Duitsland: 'De geschiedenis zal jullie veroordelen voor medeplichtigheid aan terrorisme'.

Verhoudingen Duitsland- Turkije

De politieke verhoudingen tussen Duitsland en Turkije zijn al langer niet goed. Zo deed Erdogan dit voorjaar  aangifte tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann, die een satirisch gedicht over de Turkse president had gemaakt. Vervolgens haalde Duitsland zich de woede van Turkije op de hals, doordat de Duitse Bondsdag de Armeense genocide erkende en afgelopen woensdag uitte Bondskanselier Angela Merkel kritiek op haar Turkse ambtsgenoot vanwege arrestaties van Turkse journalisten.

Doodstraf

De Franse krant Le Monde schrijft dat Turkije bezig is zich van Europa af te keren. Niet alleen door de arrestatie van de hoofdredacteur en zijn medewerkers van de oppositiekrant Cumhuriyet, maar ook doordat Erdogan heeft aangekondigd binnenkort de doodstraf weer in te voeren.

Categorie: