zaterdag, 5. november 2016 - 11:00 Update: 06-11-2016 10:35

Clinton Foundation ontving miljoen dollar uit Qatar

Clinton Foundation kreeg gift van een miljoen dollar uit Qatar
Foto: EHF
Amsterdam

In 2011 heeft de Clinton Foundation een gift van een miljoen dollar ontvangen van Qatar.

Inmiddels heeft een woordvoerder van de mede door Hillary Clinton opgerichte liefdadigheidsstichting dat bevestigd, nadat daarover eerder e-mails waren uitgelekt. Het geld was bedoeld in ruil voor een afspraak met Bill Clinton. De Clinton Foundation weigerde echter te zeggen of een ontmoeting met Bill Clinton heeft plaatsgevonden. Dit melden verschillende media.

Hillary Clinton was in 2011 minister van Buitenlandse Zaken en had deze gift moeten melden. Clinton had bij haar aantreden als minister van Buitenlandse Zaken beloofd dat ze grote donaties van buitenlandse regeringen zou melden aan haar ministerie. Maar volgens een woordvoerder van de Clinton Foundation hoefde Hillary deze gift niet te melden, omdat Qatar wel vaker giften gaf. Het had alleen gemoeten als de bijdrage substantieel hoger was geworden en dat was in dit geval niet zo, is de redenering.

Er is veel kritiek op de Clinton Foundation. Officieel heeft de stichting niets te maken met de campagne van Hillary, maar veel mensen vragen zich af wat dubieuze donoren terug willen voor hun bijdrage als ze president is.