maandag, 7. november 2016 - 17:12

NAVO brengt 300.000 militairen in paraatheid door spanningen met Rusland

NAVO brengt 300.000 militairen in paraatheid door spanningen met Rusland
Foto: Archief EHF

De NAVO heeft een troepenmacht van 300.000 man in opperste staat van paraatheid gebracht vanwege de toenemende spanning tussen Rusland en een aantal Baltische staten. De Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg wil de reactietijd verkorten om sneller te kunnen reageren op een eventuele oorlogssituatie.

Tegenover de Times zegt Stoltenberg: ‘De voorbije jaren zagen we een steeds assertiever wordend Rusland een substantiële militaire uitbreiding doorvoeren. Sinds 2000 verdrievoudigde Rusland zijn uitgaven aan defensie en hebben ze militair opgetreden tegen hun buren. We zagen ook hoe Rusland in Europa propaganda voert bij NAVO-bondgenoten en dat is de reden waarom de NAVO reageert. Dat doen we met de grootste versterking van onze defensie sinds het einde van de Koude Oorlog.’

Stoltenberg zelf wilde niet zeggen hoeveel militairen in paraatheid zijn gebracht. Volgens de Britse NAVO-vertegenwoordiger Adam Thomson gaat het om ongeveer 300.000 manschappen. Door de paraat stelling kunnen de troepen in 2 maanden gemobiliseerd worden, wat doorgaans 6 maanden in beslag neemt.

De NAVO maakt zich volgens Thomson ook zorgen om een toename van spionageactiviteiten, hybride oorlogsvoering en cyberaanvallen van Rusland en andere niet-NAVO-lidstaten. 

Categorie: