dinsdag, 8. november 2016 - 8:05 Update: 09-11-2016 15:11

Wordt het Clinton of toch Trump?

Wordt het Clinton of toch Trump?
New York

Wordt het Clinton of toch Trump? Amerikanen maken zich op om vandaag te gaan stemmen. In veel Staten is of wordt al volop gestemd.

De laatste peilingen laten zien dat Hillary Clinton aan kop gaat. Toch wordt het spannend omdat er nog altijd veel zwevende kiezers zijn, ook in de Staten waar Clinton populair is en dat zou Donald Trump zo maar in de kaart kunnen spelen. Het zijn vooral de jongeren die niet weten op wie ze moeten stemmen.

Afgelopen weekend hebben ruim 40 miljoen kiezers hun stem al uitgebracht. 55 procent stemde op Clinton, 39 procent op Trump. Maar Trump zou vandaag kunnen inlopen met late stemmers. Volgens een opiniepeiling van ABC News en The Washington Post zou vandaag wel eens 45 procent voor Trump en 43 procent voor Clinton kunnen kiezen. Andere opiniepeiling laten juist weer een forse winst voor Clinton zien.

Wie het wordt?, we weten het over een paar uur wanneer vanuit NewYork de officiële uitslagen bekend zullen worden gemaakt. Zowel Clinton als Trump zullen beide in NewYork de verkiezingsuitslag afwachten op nog geen 10 kilometer van elkaar.

Toch gaan over het algemeen niet veel Amerikanen naar de stembus. Zo was bij de laatste verkiezingen de opkomst relatief laag. Circa 220 miljoen van de 325 miljoen Amerikanen hebben stemrecht, maar slechts 146 miljoen staan als kiezer geregistreerd. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2012 stemden ruim 126 miljoen mensen, wat toen een opkomst van 57,5 procent was.

Lees alles over:
Categorie: