dinsdag, 8. november 2016 - 19:13 Update: 09-11-2016 14:28

Ontknoping verkiezingen Amerika einde van de nacht

Op zijn vroegst pas rond 03.00 uur bekend wie de nieuwe president van Amerika is geworden
Foto: Screenshot YouTube/LuckyTV.nl/DWDD
New York/Amsterdam

Het wordt voor diegene die in Nederland als eerste wil weten, wie zich de komende vier jaar 'President of The United States' mag noemen, een lange nacht.

Naar schatting zal pas op zijn vroegst rond 05.00 uur Nederlandse tijd mogelijk bekend kunnen worden of het Clinton, en daarmee de eerste vrouw, of toch Trump is die de 45e president van Amerika is geworden.

Kiessysteem 

Amerikanen kiezen hun president niet rechtstreeks. Dat gebeurt door het kiescollege, dat wordt samengesteld op basis van de uitslag in elke staat. De presidentskandidaat die de meerderheid haalt in een staat krijgt alle kiesmannen van die staat achter zijn of haar naam. 

Kiesmannen

Bij de grotere staten gaat het verhoudingsgewijs om meer kiesmannen en in totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen. De presidentskandidaat die als eerste 270 kiesmannen wint mag zich aansluiten in het imposante rijtje van Amerikaanse presidenten met bekende namen zoals Washington, de eerste in het rijtje, en wat recenter Reagan, Clinton, Bush, en Obama.

In het bijna uit te sluiten geval dat geen van de twee presidentskandidaten de vereiste meerderheid haalt van 270 maar bijvoorbeeld ieder 269 kiesmannen winnen, dan kiest het Huis van Afgevaardigden de nieuwe president.

In de loop van de nacht zullen we weten waar we aan toe zijn of misschien wel helemaal niet weten waar we aan toe zijn met of Clinton of Trump als nieuwe president. Wat we dan wel zeker weten is dat hij of zij in ieder geval op 20 januari 2017 zal aantreden als nieuwe president.

Lees alles over:
Categorie: