woensdag, 9. november 2016 - 8:07 Update: 09-11-2016 14:25

Donald Trump 45e president van de Verenigde Staten

Donald Trump 45e president van de Verenigde Staten
Trump loopt uit op tegenstander Clinton
Trump loopt uit op tegenstander Clinton
Foto: Screenshot YouTube/LuckyTV.nl/DWDD
NewYork

Het is duidelijk Donald Trump is de 45e president van de Verenigde Staten (VS). De overwinning in de staat Wisconsin gaf om 8.30 uur de doorslag.

Trump zei in zijn overwinningsspeech dat het na de harde campagne tijd was om samen te werken voor de VS. Hij bedankt Clinton voor alles wat zij in haar politieke carrière voor de VS heeft gedaan. Trump: 'Het is tijd om de wonden te helen en samen te komen als één verenigd volk. Ik beloof dat ik president zal zijn voor alle Amerikanen.' Over de economie zei hij: 'We hebben een geweldig economisch plan klaarliggen. We zullen onze groei verdubbelen en we krijgen de sterkste economie ter wereld.'

Rond half negen Nederlandse tijd was  de tussenstand tussen Clinton en Trump: Trump 265 en Clinton 218. Dat betekende dat Trump 265 kiesmannen had en Clinton 218. Degene die als eerste 270 kiesmannen binnen wist te halen zou de verkiezingen gaan winnen, want 270 is het aantal kiesmannen dat een van de kandidaten moest halen om niet meer ingehaald te kunnen worden door de andere. En het ging er steeds meer naar uitzien, dat dat Trump werd en hij degene was die het Witte Huis binnen handbereik had.

In de aanloop naar de verkiezingen leek Clinton de grote favoriet, maar Trump won de belangrijkste 'swintgstates' Ohio (18 kiesmannen), Florida (29 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen) en Pennsylvania (20 kiesmannen) en lag daarmee op koers richting het Witte Huis.

Clinton heeft in haar thuisstaat New York (29 kiesmannen) en de grootste staat Californië (55 kiesmannen) wel gewonnen. Ook in veel van de Democratische staten zoals New Jersey en Illinois en ook Virginia, Nevada en Colorado kreeg zij de meeste stemmen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: