vrijdag, 11. november 2016 - 10:37 Update: 11-11-2016 11:21

Dichter en zanger Leonard Cohen (82) overleden

Dichter en zanger Leonard Cohen (82) overleden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Los Angeles

Dichter en zanger Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn management vannacht bekendgemaakt.

'Met groot verdriet geven wij kennis dat legendarische dichter, songwriter en artiest, Leonard Cohen is overleden. Wij hebben één van de meest vereerde en visionaire musici verloren', aldus het management. 

Cohen, die op 21 september 1934 in Westmount bij Montreal in Canada werd geboren, was een Canadese dichter, folksinger-songwriter en schrijver. Hij had hits met onder andere Suzanne, Hallelujah en So long, Marianne.

Cohen kwam uit een joods middenklassengezin in Montreal. Als tiener leerde hij gitaar spelen en vormde een country/folkgroep genaamd The Buckskin Boys. Hij studeerde letteren aan de McGill-universiteit met als doel dichter te worden en debuteerde in 1956 met Let Us Compare Mythologies. Reeds in 1961 was hij in Canadese poëziekringen een bekende naam. 

Pensioengeld verduisterd

Vlak na zijn 70ste verjaardag bleek zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster Kelley Lynch al zijn pensioengeld verduisterd te hebben, waardoor Cohen noodgedwongen, maar met veel succes, weer ging optreden. Op 12 juli 2008 gaf hij voor het eerst in 15 jaar een concert in Nederland in het Amsterdamse Westerpark. 

Olympisch Stadion

Cohen werd in 2008 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In de zomer van 2012 ondernam hij zijn "Old Ideas Europa Tournee", waarbij hij te zien was op het Sint-Pietersplein (Gent) en in het Olympisch Stadion (Amsterdam). Hij stelde zijn album Old Ideas voor en speelde klassiekers van vorige albums.

Op een later nog bekend te maken tijdstip zal in Los Angeles een herdenking plaatsvinden.