zaterdag, 26. november 2016 - 10:46 Update: 26-11-2016 11:30

Hertelling stemmen in Amerikaanse staat Wisconsin

Hertelling stemmen in Amerikaanse staat Wisconsin
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Washington

In de Amerikaanse staat Winconsin heeft Jill Stein van de Groene Partij een hertelling aangevraagd van de stemmen die daar zijn uitgebracht. Dat heeft de kiescommissie in Wisconsin vrijdag in een verklaring laten weten, zo melden verschillende Amerikaanse media.

De aankomende president Donald Trump won in Wisconsin met een klein verschil van Hillary Clinton. Stein liet woensdag al weten dat ze een hertelling zou aanvragen en dat ze al genoeg geld had binnengehaald om aan de griffiekosten van 1,1 miljoen dollar voor het aanvragen van een hertelling te kunnen voldoen. Het kiescollege gaat de hertelling nu in gang zetten. De deadline voor de uitslag is 13 december. Volgens Stein is er geen bewijs dat er is gefraudeerd, maar is het systeem wel zeer fraudegevoelig. Als het aan Stein ligt, worden ook de stemmen in Pennsylvania en Michigan opnieuw geteld, maar daarvoor heeft ze nog geen aanvraag ingediend. 

In Pennsylvania won Trump met een klein verschil en in Michigan is zelfs nog geen officiële uitslag. Volgens Stein deed de gekozen president het aanzienlijk beter dan zijn rivaal Clinton in kiesdistricten waar computers zijn gebruikt dan in districten waar mensen hun stem uitbrachten met een potlood. Als de hertelling in Wisconsin leidt tot een andere uitslag, is Donald Trump niet meteen in de problemen. In de staat staan 'maar' tien kiesmannen op het spel. Trump heeft er nu 290, Clinton 232.