zondag, 27. november 2016 - 9:17 Update: 27-11-2016 13:24

Dodelijke stuifmeelstormen na onweersbuien eisen 6e slachtoffer

Dodelijke stuifmeelstormen na onweersbuien eisen 6e slachtoffer
Foto: Screenshot YouTube/Nine.com.au
Melbourne/Australië

De dodelijke stuifmeelstormen die maandagavond lokale tijd het gevolg waren van zware onweersbuien in en rond Melbourne in Australië hebben inmiddels geleid tot een dodental van zes. Dit melden de Australische media.

In Australië liggen de seizoenen precies tegenovergesteld als hier bij ons in Nederland.  Wij gaan hier van de herfst over naar de winter maar in Australië heeft men op dit moment te maken met de lente die straks overgaat in de zomer. 

'Pollenseizoen'

Hierdoor komene er op dit moment veel pollen van bomen en bloemen. De onweersbuien die afgelopen maandag over het gebied rond Melbourne trokken gingen gepaard met wervelstormen die zorgden voor de aanvoer van een grote hoeveelheid pollen ineens. 

Ademnood

Hierdoor kregen met name, maar niet alleen, veel mensen die astma hebben te maken met astma-aanvallen vanwege de stuifmeelkorrels die het slijmvlies van de luchtwegen irriteerden waardoor deze samentrokken en duizenden mensen in letterlijke ademnood kwamen. 

Ambulances reden af en aan

Meer dan 8.500 patiënten werden op maandagavond en dinsdagochtend in één van de vele ziekenhuizen in Melbourne behandeld voor deze ademhalingsproblemen, voor sommige patiënten voor de eerste keer. Ambulancediensten moesten hun normale capaciteit verviervoudigen om de stroom van hulpbehoevende patiënten aan te kunnen. 

Zes doden en een aantal nog kritiek

Zes patiënten zijn inmiddels overleden en nog eens vijf patiënten verblijven op dit moment nog op de intensive care, waarvan de toestand van drie van deze patiënten al 'kritisch' wordt omschreven.

Categorie:
Blik op 112: