woensdag, 30. november 2016 - 10:21 Update: 30-11-2016 16:27

Merkel wil stoppen met EU-gesprekken over toetreding Turkije

Merkel wil stoppen met EU-gesprekken over toetreding Turkije
Foto: Archief FBF.nl
Berlijn

Bondskanselier Angela Merkel en haar partij de CDU willen voorlopig stoppen met de EU-toetredingsgesprekken met Turkije.

Volgens Duitse media heeft zij dat dinsdag gezegd in een fractievergadering van de partij, zo weet de NOS. Het is een opvallende stap omdat Merkel de verhoudingen met Turkije lange tijd zo goed mogelijk probeerde te houden. Maar met deze stap steunt Merkel wel de wens van het Europees Parlement dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije wil staken. Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie de gesprekken bevriest vanwege de zuiveringsacties van de regering-Erdogan na de mislukte staatsgreep in juli. Volgens een prominent lid van de CDU-fractie zouden de toetredingsonderhandelingen in feite al tijden niets meer voorstellen.

De Turkse president Erdogan heeft al gereageerd op de oproep van het Europees Parlement. Hij waarschuwt dat een einde van de toetredingsonderhandelingen ook het einde betekent van de vluchtelingendeal  met de EU. Erdogan: 'Als dit zo doorgaat, worden de grenzen geopend.'