woensdag, 7. december 2016 - 16:54 Update: 07-12-2016 16:56

AzG sluit kliniek vanwege gesloten grens Jordanië-Syrië

AzG sluit kliniek vanwege gesloten grens Jordanië-Syrië
Foto: AzG
Amsterdam

Artsen zonder Grenzen ziet zich gedwongen haar postoperatieve kliniek in het Zaatari vluchtelingenkamp in Noord-Jordanië te sluiten omdat Syrische oorlogsgewonden het land niet langer in kunnen.

In dit opvangkamp voor Syrische oorlogsvluchtelingen verzorgde de hulporganisatie patiënten na hun operatie in het nabijgelegen Ramtha ziekenhuis en andere ziekenhuizen. Jordanië houdt haar grens met Syrië al sinds 21 juni, zes maanden, hermetisch gesloten en stevig bewaakt. En dat terwijl de gevechten en luchtaanvallen sinds september zijn verhevigd. Minstens 70 oorlogsgewonden, onder wie 16 kinderen, zijn bij de grens geweigerd, ondanks het feit dat zij in een levenskritieke situatie verkeerden. Artsen zonder Grenzen roept de Jordaanse regering op haar grens onmiddellijk te heropenen.

'Wij hebben berichten gekregen dat er enorm veel gewonden bij zijn gekomen in Zuid-Syrië sinds eind september,' aldus Luis Eguiluz, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Jordanië. 'Artsen zonder Grenzen is hier om levens te redden, maar de grens is dicht en dus kunnen oorlogsgewonden niet naar ons komen. En dat terwijl zij met spoed hulp nodig hebben.' Hun enige optie is elders op zoek te gaan naar medische hulp of dood te gaan. De veldhospitalen in Zuid-Syrië zelf kampen met gebrek aan dokters, verpleegkundigen en materiaal. Gewonden worden vaak van hospitaal naar hospitaal gebracht in de hoop dat een ander ofwel de benodigde expertise of de apparatuur heeft.

'Het is hemelschreiend dat op enkele kilometers afstand mensen sterven omdat ze geen medische hulp kunnen krijgen. Het is ronduit schandelijk,' zegt Marjan Besuijen, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen voor de kliniek in Zaatari. 'Onze verpleegafdelingen zijn leeg en stil. Was het maar zo dat de reden was dat het oorlogsgeweld in Syrië was opgehouden, maar dat is niet het geval.' 

Artsen zonder Grenzen opende haar 40-bedden tellende kliniek in het Zaatari vluchtelingenkamp in maart 2014 om patiënten na hun operatie door Artsen zonder Grenzen in het Ramtha ziekenhuis verder te verzorgen. In de kliniek kregen 531 oorlogsgewonden revalidatiezorg, waaronder het aanpassen van protheses, fysiotherapie en psychosociale begeleiding. Artsen zonder Grenzen houdt haar chirurgisch project in het Ramtha ziekenhuis voorlopig nog open.

Categorie:
Provincie: