maandag, 12. december 2016 - 11:30 Update: 12-12-2016 12:24

Keulen neemt drastische maatregelen voor komende jaarwisseling

Keulen neemt drastische maatregelen voor komende jaarwisseling
Foto: fbf
Keulen

Na de heftige oudejaarsnacht in Keulen in 2015 neemt het bestuur van de Duitse stad nu extra maatregelen voor rond oud en nieuw.

Vorig jaar werden vrouwen met name rond het centraal station massaal aangerand en bestolen. De verdachten waren allemaal Noord-Afrikaanse mannen, onder wie 15 asielzoekers, zo meldt  het AD. Zo'n 1200 vrouwen deden aangifte en zo'n 500 vrouwen gaf aan aangerand te zijn. Voor de politie in Keulen is nu een ding duidelijk: dit mag zich niet nog eens voordoen.

Dit jaar zullen er meer dan 1500 politieagenten in Keulen worden ingezet. Dat is meer dan tien keer zoveel als vorig jaar. Vorig jaar waren dat slechts 140 politieagenten.Daarnaast worden er nu ook 600 ambtenaren en particuliere beveiligers ingezet. Dit meldt onder meer de Duitse krant Die Tagesschau maandag.

Rondom de Dom van Keulen komen tijdens de jaarwisseling schuttingen en controleposten. Ook wordt vuurwerk rond de kathedraal verboden. Bij het centraal station waar vorig jaar de meeste incidenten plaatsvonden worden extra camera's opgehangen. Er zullen minder treinen op het station aankomen en vertrekken, zodat er niet zo veel mensen tegelijk op het station zijn.  Verder worden de sociale media nu al goed in de gaten gehouden om de stemming te peilen en een beeld te krijgen van de sfeer.

De politie pakte 200 verdachten op, vooral van Marokkaanse, Algerijnse en Iraakse afkomst. Het bleek uiterst moeilijk om het bewijs rond te krijgen. Tot nu toe zijn 24 mannen veroordeeld, waarvan 6 voor aanranding.

Categorie: