woensdag, 14. december 2016 - 18:44 Update: 14-12-2016 22:05

Getuigenoproep Oekraïense justitie in MH17-onderzoek

Getuigenoproep Oekraïense justitie in MH17-onderzoek
Foto: Bon
Kiev/Den Haag

Woensdag heeft de Oekraïense plv. procureur-generaal Storozhuk in Kiev een oproep gedaan aan getuigen die informatie hebben over het neerhalen van vlucht MH17, op 17 juli 2014. Dit heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam woensdag bekendgemaakt.

`Insider-getuigen'

De oproep was met name gericht aan zogenoemde `insider-getuigen': mensen die direct of indirect betrokken zijn geweest bij het vervoer of het afschieten van de BUK-raket die vlucht MH17 heeft neergehaald. 

Op 28 september van dit jaar maakte het Joint Investigation Team (JIT) bekend dat vlucht MH17 is neergeschoten door een BUK-raket uit de 9M38-serie vanaf een landbouwveld in de buurt van Pervomaiskyi. De BUK-installatie was afkomstig uit Russisch grondgebied en is na het afvuren van de raket ook weer teruggebracht naar Russisch grondgebied. 

'100 mensen in beeld'

Het JIT maakte verder bekend zo'n 100 mensen in beeld te hebben die op een of andere manier in verband kunnen worden gebracht met het neerhalen van de MH17 of het vervoer van de BUK. Van deze 100 personen is de identiteit vastgesteld. Het gaat bijvoorbeeld om personen die een actieve rol hebben vervuld in het bemachtigen van de BUK-TELAR en het organiseren van het transport naar de lanceerlocatie. 

Ook gaat het om mensen die een faciliterende of ondersteunende rol hadden. Dit zijn o.a. de mensen die het transport van de BUK-TELAR hebben begeleid. Deze betrokkenen zijn overigens niet automatisch verdachten. 

Storozhuk gaf aan dat het JIT graag in contact komt met (insider) getuigen. Het Oekraïense strafrecht biedt verschillende mogelijkheden aan mensen die zich willen melden, zoals een inkeerregeling of de mogelijkheid tot strafvermindering bij medewerking aan het onderzoek. 

Getuigenbeschermingsprogramma

Ook zijn er mogelijkheden om veiligheidsmaatregelen te nemen als iemand een verklaring wil afleggen, zoals een veilige locatie, afscherming van de identiteit van een getuige of - in uitzonderlijke gevallen - een getuigenbeschermingsprogramma. 

Verder wees Storozhuk op de eerdere oproep van het JIT om informatie te krijgen over een aantal getapte telefoongesprekken die op de website www.jitmh17.com zijn geplaatst. Van twee van de deelnemers daaraan zijn aliassen bekend, te weten Delfin en Orion. Het JIT komt graag in contact met mensen die weten wie de deelnemers aan deze telefoongesprekken zijn. 

Lees alles over:
Categorie: