donderdag, 19. januari 2017 - 21:32 Update: 20-01-2017 17:39

LIVE:Obama en Trump aangekomen bij Het Capitool

Morgen grote dag voor aankomend president Donald Trump
Washington

Vrijdag is het de grote dag voor aankomend president Donald Trump. Donald John Trump wordt vandaag beëdigd als de 45e president van de Verenigde Staten.

Capitool

Alles wordt nu voorbereid voor zijn inauguratie. De laatste hekken worden nog geplaatst en er is een soundcheck gedaan. Ook is er veel politie op de been. Naar verwachting zullen straks op het veld, de National Mall, zo'n 800.000 mensen de eedaflegging bijwonen. Tijdens de beëdiging zijn achter de schermen zo'n 100 mensen verantwoordelijk voor de verhuizing in het Witte Huis. Als Trump na zijn inauguratie op het Witte Huis komt, heeft zo'n 90 man vast personeel er voor gezorgd dat zijn pakken in de kast hangen en alles op zijn plaats staat.

'Trump wordt president van het volk'

Een Trump-fan, George Farrell uit Florida, is al bij de National Mall. Hij verheugt zich al op straks. Tegen de NOS zegt hij: 'Mooi om hier te zijn. Trump luistert echt naar de mensen. Hij wordt een president van het volk, hij zit hier niet voor zichzelf.' Farell: 'Je verwacht het misschien niet omdat ik zwart ben, maar ik ben pro-Amerikaans en conservatief en heb dus vol overtuiging op Trump gestemd.'

Beëdiging

Opperrechter John Roberts zal Trump tegen 18.00 uur beëdigen, gevolgd door Hail to the Chief van de US Marine Band en 21 saluutschoten. Hierna spreekt Trump zijn inaugurele rede uit.

Update 17.00 uur

President Obama en zijn vrouw Michelle hebben vrijdagmiddag rond 15.30 uur Nederlandse tijd Donald Trump en zijn vrouw Melania op het Witte Huis ontvangen. Om 16.30 uur zijn president Barack Obama en Donald Trump met de zwaargepantserde limousine 'The Beast' naar het Capitool vertrokken waar zij rond 16.40 uur aankwamen. Om 17.15 uur begint de officiële ceremonie van de inauguratie.