zaterdag, 21. januari 2017 - 11:50 Update: 21-01-2017 13:06

Meer macht voor Erdogan: Turks parlement stemt voor grondwetswijzigingen

Turks parlement stemt voor grondwetswijzigingen en geeft Erdogan nog veel meer macht
Foto: SİYAH İNCİ
Ankara

In Turkije heeft het parlement met ruime meerderheid ingestemd met omstreden grondwetswijzingen die president Erdogan meer macht moeten geven.

Bij de stemming stemden 339 parlementsleden voor en 142 tegen. Het voorstel is er daarmee nog niet door, want daar zijn 367 voorstemmers voor nodig. Maar omdat er meer dan 330 voorstemmers waren, zal er een referendum plaatsvinden en mag het volk zich erover uitspreken. Gezien Erdogans populariteit zal dat geen probleem zijn. Dit meldt onder meer Metro zaterdag.

Meer macht Erdogan

De voorstellen voor het wijzigen van de grondwet zijn ingediend door de AKP-partij van Erdogan. De partij vindt dat Turkije in deze woelige tijden stabiliteit nodig heeft. Als de grondwetswijzigingen ook door het volk goedgekeurd worden, krijgt Erdogan niet alleen meer bevoegdheden hij zou ook zo tot 2029 aan de macht kunnen blijven. Tegenstanders vrezen dat Turkije zo verandert in een dictatuur.

Omstreden grondwetshervorming

Als de omstreden grondwetshervorming wordt goedgekeurd, kan het staatshoofd voortaan ook decreten kan uitvaardigen, de noodtoestand kan uitroepen, ministers benoemen en het parlement ontbinden. Critici vrezen dat het parlement zo opzij kan worden gezet, en dat controle op de president heel moeilijk zal worden.