dinsdag, 28. februari 2017 - 12:31 Update: 28-02-2017 16:59

Kinderen worden verkracht of gaan dood in vlucht naar vrede

Kinderen worden verkracht of gaan dood in vlucht naar vrede
Foto: Unicef
Amsterdam

Op de vlucht voor oorlogsgeweld, armoede en honger hopen dagelijks duizenden kinderen en volwassenen Europa te bereiken. Zij nemen hiervoor een van de gevaarlijkste vluchtroutes: die van Noord-Afrika naar Italië. UNICEF roept in een vandaag gepubliceerd rapport de EU en betrokken regeringen op hen te beschermen.

Kinderen worden verkracht

Het rapport ‘A deadly journey for children geeft de schrijnende omstandigheden weer waarin vrouwen en kinderen met gevaar voor eigen leven vanuit Syrië en verschillende landen in Afrika proberen Libië te bereiken. Nog voordat zij de onmenselijke overtocht naar Europa wagen, is driekwart van de ondervraagde kinderen in aanraking gekomen met geweld, afpersing en agressie door volwassenen. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen en kinderen zijn tijdens de reis seksueel misbruikt, vaak meerdere keren en op meerdere plaatsen. Duizenden sterven tijdens hun reis naar een beter leven.

"UNICEF pleit voor het instellen van veilige en legale routes voor vluchtelingen voor een veilig heenkomen. Meer vluchtelingen zouden direct uitgenodigd moeten worden, meer mensen moeten gebruik kunnen maken van humanitaire programma’s of humanitaire visa", zegt Majorie Kaandorp, kinderrechtendeskundige UNICEF Nederland. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):