dinsdag, 6. juni 2017 - 9:51 Update: 06-06-2017 9:56

België wil versoepeling klimaatafspraken

België wil versoepeling klimaatafspraken
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Brussel

België wil nieuwe klimaatafspraken met de EU-lidstaten maken. De zuiderburen moet in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 35 procent hebben teruggebracht, maar minister Marie-Christine Marghem van de centrum-rechtse Waalse combinatie MR vindt die afspraak met haar Europese collega's te streng.

De minister wil volgens de Belgische media in gesprek met de bevoegde Europese instanties om die doelstelling te versoepelen. "De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer én met veel verouderde gebouwen", zegt Marie-Ange Dhondt, de woordvoerster van de minister in de krant Het Laatste Nieuws. "Daarom zullen we nu met Europa onderhandelen met de bedoeling die 35 procent te verlagen."

Omdat de klimaatdoelstellingen Europees zijn vastgelegd, betekent een lager streefcijfer voor ons land dat andere EU-lidstaten meer inspanningen moeten doen.

De wens van minister Marghem is opmerkelijk; zij reageerde fel op president Trump nadat die had bekendgemaakt dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs zou stappen.

Categorie:
Provincie: