dinsdag, 20. juni 2017 - 21:28 Update: 21-06-2017 11:39

Explosie op station Brussel is terreurdaad, identiteit dader bekend

Treinverkeer op station Brussel Centraal stilgelegd, man met bomgordel uitgeschakeld
Foto: Printscreen Youtube
Treinverkeer op station Brussel Centraal stilgelegd na explosie
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Brussel

De Belgische politie heeft het sporenonderzoek op station Brussel Centraal woensdagochtend afgerond. De man met de bomgordel is door militairen neergeschoten en daarna overleden.

De man wilde een aanslag plegen met een spijkerbom, maar bij de explosie ging alleen het ontstekingsmechanisme af. België ontsnapte daardoor aan een bloedige aanslag, zo meldt de Belgische omroep VTM. De aanslagpleger is volgens de politie de 36-jarige O.Z die de Marokkaanse nationaliteit heeft. De man werd geboren op 12 januari 1981 en woonde in de Brusselse wijk Molenbeek.

De explosie vond plaats op enkele meters afstand van treinreizigers en veroorzaakte grote paniek in het station. De ontploffing veroorzaakte uiteindelijk maar weinig schade. Z. had volgens de politie een koffer bij zich waarin zich een bom met spijkers bevond en gasflesjes. Na de eerste explosie kwam er een tweede, waarna Z. op een militair zou zijn afgestapt en 'Allah Akbar' riep. Hierop vuurde de militair enige kogels af.

Vanwege het  incident werd dinsdagavond het Brusselse Centraal Station op last van de politie in alle haast ontruimd. Verschillende Belgische media meldden dat het ging om een man met een explosievengordel. Er zou een man op de grond liggen bij wie draden uit zijn kleding staken. Politie en militairen kwamen massaal ter plaatse. Dit meldden Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Situatie onder controle

De media meldden dat er meer knallen waren  gehoord. Mogelijk ging het om meerdere ontploffingen of geweerschoten. De situatie was volgens de politie snel onder controle. Woordvoerder van de brandweer tegen de krant: 'We kregen een oproep voor een kleine explosie. Er is momenteel nog geen indicatie dat er gewonden zijn gevallen.'

Brussel-Centraal is een ondergronds station in het hart van de Belgische hoofdstad. Het is een relatief klein station, veel kleiner dan het Zuidstation waar onder meer de Thalys stopt.