dinsdag, 19. september 2017 - 9:17 Update: 19-09-2017 10:16

Orkaan Maria verwoest grotendeels eilandje Dominica

Orkaan Maria verwoest eilandje Dominica
Foto: NASA
Dominica

Orkaan Maria, de vierde grote orkaan van dit jaar, heeft het kleine eilandje Dominica op volle kracht geraakt. Dominica heeft door orkaan Maria "alles verloren wat het kan verliezen", zo heeft premier Roosevelt Skerrit laten weten. "Het eiland is volledig verwoest."

In de afgelopen 24-uur heeft de orkaan zich van categorie 1 (op de vijfdelige orkaanschaal) naar een categorie 5 ontwikkeld met windsnelheden van 260 km/uur in het centrum van de orkaan.

Maria zal in de loop van de ochtend (Nederlandse tijd) ten zuiden van de Bovenwindse Eilanden op 100 tot 150 kilometer passeren. De koers is west-noordwest richting Puerto Rico. Op de eilanden worden maximale winden van 100 tot 150 km/uur verwacht en neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 millimeter. Het centrum van orkaan Maria trekt iets dichter langs Saba en Sint Eustatius dan Sint Maarten.

Ondanks dat de eilanden niet vol door Maria getroffen zullen worden kan de schade aanzienlijk zijn. Met name voor Sint Maarten, waar veel gebouwen door orkaan Irma zijn verwoest. Grote zorg bestaat voor eventueel rondvliegend puin en de neerslag die door het ontbreken van veel daken vrij spel heeft. 

 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: