vrijdag, 22. september 2017 - 16:52

Patrouilleschip defensie verleent noodhulp op Dominica na 'Maria'

  Patrouilleschip defensie verleent noodhulp op Dominica na 'Maria'
Foto: Min. Defensie
Dominica

Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland gaat noodhulp verlenen op Dominica. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

'Het eiland hoort net als Sint-Maarten tot de Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied. De inzet gebeurt op verzoek van de regering van Dominica nadat orkaan Maria maandag enorme schade aanrichtte', aldus het ministerie

Hulpgoederen

De Zeeland gaat onder meer de schade in kaart brengen, medische evacuaties uitvoeren en hulpgoederen naar het eiland brengen. De NH90-boordhelikopter van de Zeeland voerde inmiddels een 1e verkenningsvlucht uit. 

Gewonden

Hierbij werden op het vliegveld 4 gewonden aangetroffen, 2 van hen zwaargewond. Zij zijn direct per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. De komende dagen voert de Zeeland meer verkenningen uit om gericht hulp te bieden.

Internationale solidariteit

Voor de inzet bij Dominica, nam de Zeeland intensief deel aan de hulpoperatie op Sint Maarten. Zo was het als een van de 1e hulptroepen ter plaatse. De hulp op Sint-Maarten gaat onverminderd door en vordert. 

Nederland toont met de steun internationale solidariteit. Het moet ervoor zorgen dat Dominica de acute noodsituatie het hoofd kan bieden. Het geld voor de inzet komt uit de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Zwaarste categorie

Orkaan Maria was opgeschaald naar de 5e en zwaarste categorie toen die maandag recht over Dominica trok. De storm liet een spoor van vernieling achter op het eiland. Honderden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten en communicatiemiddelen vielen uit. 

Uit de eerste luchtbeelden blijkt dat ongeveer 95% van de daken op het eiland is beschadigd of vernietigd. Ook vielen er zeker 15 doden door het natuurgeweld. Dominica heeft 73.000 inwoners en is een van de armste eilanden in het Caribisch 

Lees alles over:
Categorie:
Blik op 112: