maandag, 2. oktober 2017 - 13:20 Update: 02-10-2017 13:33

Extra drinkwatervoorziening op Sint Maarten geïnstalleerd

Extra drinkwatervoorziening op Sint Maarten geïnstalleerd
Foto: Min. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Sint Maarten

Op het door orkanen getroffen eiland Sint Maarten is de drinkwatervoorziening met 60.000 liter per dag uitgebreid.

Osmose-apparaat

'Het schone drinkwater is beschikbaar voor de inwoners en vanuit een tank bij Festival Village direct af te tappen. In opdracht van Nederland wordt het water met een zogeheten osmose-apparaat omgezet naar drinkwater', zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maandag weten.

Maximaal 500 meter lopen

Omwonenden kunnen het water ophalen met jerrycans die ter plekke door medewerkers van het Rode Kruis worden uitgedeeld. Het water wordt ook via tanks naar buurten van Sint Maarten getransporteerd waar drinkwater uit de kraan na orkaan Irma nog niet beschikbaar is. Doel is dat de inwoners van deze buurten op Sint Maarten niet verder dan 500 meter hoeven te lopen voor schoon drinkwater.

Leidingwater nog niet overal drinkbaar

Bijna alle inwoners van het eiland zijn drie weken na orkaan Irma inmiddels weer aangesloten op het waternetwerk van het lokale drinkwaterbedrijf Gebe. Dit water is momenteel nog niet overal geschikt om direct uit de kraan te drinken. Het bedrijf werkt er hard aan om de schade die door orkaan Irma is aangericht te herstellen.

Orkaanbestendige behuizing

In de tussentijd is in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Infrastructuur en Milieu een osmose-apparaat geïnstalleerd, dat het water omzet naar drinkwater. Met behulp van de Landmacht is de behuizing van het apparaat orkaanbestendig gebouwd.

Watertanks

Het water wordt naast de locatie bij Festival Village ook beschikbaar gesteld bij drie watertanks in de buurten Belvedere, Dutch Quarter en bij de haven. Met de Karel Doorman zijn afgelopen weekeinde daarnaast twintig tanks en vijf trucks op het eiland aangekomen om het water naar verschillende buurten van Sint Maarten te transporteren.