woensdag, 4. oktober 2017 - 17:45 Update: 04-10-2017 17:53

Miljoen kilo aan hulpgoederen gelost op kade in Sint Maarten

Miljoen kilo aan hulpgoederen gelost op kade in Sint Maarten
Foto: Min. Defensie
Sint Maarten

In 10 uur tijd zette de ontlaadploeg van het Joint Support Ship van de Koninklijke Marine, Zr. Ms. Karel Doorman, een miljoen kilo hulpgoederen op de kade. Dat lukte zo snel dankzij de goede planning. 'Inmiddels is het schip weer van Sint Maarten vertrokken. Het vaart terug naar Nederland', zo meldt het ministerie van Defensie woensdagmiddag.

Sneller dan gedacht

Volgens commandant havendetachement kapitein Maikel was er 36 uur voor uitgetrokken. Omdat het veel sneller verliep dan gedacht, werd op tijd gestopt om het lossen de volgende dag te hervatten. 'Anders was er een ontlaadrecord gebroken', meent de kapitein.

Afbouwen

Langzaam bouwt Defensie de militaire aanwezigheid op Sint Maarten af. Van de ongeveer 650 militairen die op het eiland werkten, zijn er nog 300 in touw om de infrastructuur op het zwaargehavende eiland op te lappen. De overigen zijn teruggekeerd. De fase van wederopbouw is aangebroken.

Bezoek Plasterk

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk bezocht afgelopen 2 dagen de hulpverlenende militairen op Sint Maarten. Hij ging onder meer naar de Oranjeschool met 350 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. De school is pas enkele dagen weer open. 

Genisten van de landmacht hadden ruim 2 weken nodig om de ravage op te ruimen en het dak, plafonds en meubilair te herstellen. 'Ze hebben geweldig gewerkt', merkt medewerker van de school Tony Watkins op. 'Het zijn engelen in het groen.'

Politie

De bewindsman ging ook bij de Koninklijke Marechaussee langs. Met zo'n 40 leden voert de marechaussee op het Bovenwindse eiland tijdelijk politietaken uit. Dat gebeurt samen met de politie van Sint Maarten, ingevlogen agenten van Curaçao en rond de 50 leden van de Nederlandse politie.