dinsdag, 10. oktober 2017 - 14:19

Geen vervolging van man die was opgepakt bij concert Eindhoven

Geen vervolging van man die was opgepakt bij concert Eindhoven
Foto: Politie
Eindhoven

Het openbaar ministerie Oost-Brabant gaat de 30-jarige man die 9 juni 2017 was aangehouden bij het concert van Guus Meeuwis in Eindhoven, niet vervolgen. Na grondig onderzoek komt het OM tot de conclusie dat er geen wettig en overtuigend bewijs is. Om deze reden heeft het OM de zaak geseponeerd. Eerder werd de man verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de voorbereidingshandelingen van een terroristisch misdrijf.

Aanhouding

De man was op 9 juni 2017 aangehouden bij het concert van Guus Meeuwis. Hij liep met zijn telefoon boven zijn hoofd de menigte te filmen. Toen de man door agenten werd aangesproken, vertelde hij dat hij uit Amsterdam kwam en door problemen met het openbaar vervoer in Eindhoven terecht was gekomen. Hij wilde het feest rondom het station aan zijn vrienden laten zien via facebook en was daarom aan het filmen, zei hij. De agenten stuurden hem weg met de mededeling terug naar de hoofdstad te gaan, maar hij werd later in de binnenstad gezien en aangehouden. De politie had aanwijzingen dat hij mogelijk geradicaliseerd zou zijn.

Onderzoek

In het onderzoek zijn getuigen gehoord en in zijn woning is gezocht. Daaruit kwam niets naar voren dat kon wijzen op voorbereidingshandelingen van een terroristisch misdrijf. Verder bleek uit het onderzoek naar zijn telefoongegevens dat hij geen contacten had met geradicaliseerde personen. Zelf verklaarde hij bij de politie een asielzoeker te zijn die alleen maar de mensenmassa rondom het feest van Guus Meeuwis via facebook aan zijn vrienden wilde laten zien.


De man verbleef al op vrije voeten nadat de rechter-commissaris medio juni het voortduren van de voorlopige hechtenis had afgewezen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: