vrijdag, 23. februari 2018 - 8:44 Update: 23-02-2018 15:12

OM betaalde onkostenvergoeding aan weduwe John Mieremet

OM betaalde onkostenvergoeding aan weduwe John Mieremet
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Uit onderzoek van het televisieprogramma ZEMBLA blijkt dat het Openbaar Ministerie (OM) in 2013 een ‘onkostenvergoeding’ heeft betaald aan de weduwe van crimineel John Mieremet.

Justitie verdacht Ria E. van het witwassen van geld dat haar man verdiende met de handel in wapens en drugs. Nadat Mieremet in 2005 werd geliquideerd in Thailand, trof het OM een schikking met de weduwe. Zij deed afstand van 6,5 miljoen euro aan crimineel verkregen vermogen. 

Statement OM

Er is overeengekomen dat na afwikkeling van alle voorwaarden een bedrag zal worden gerestitueerd aan E.  Dit betreft een tegemoetkoming in advocaat- en afwikkelkosten. De gedachte achter deze onkostenvergoeding is dat aan betrokkene alles is afgenomen. Hierbij paste niet haar ook de schulden die gemoeid waren met dit traject te laten.

Om de afwikkeling van de ‘criminele erfenis’ mogelijk te maken heeft mevrouw kosten moeten maken. Het gaat onder meer om kosten voor juridische bijstand en overige kosten, die gemaakt moesten worden om vermogensbestanddelen uit te kunnen winnen en te executeren.

156.417,84 euro overgemaakt

Om doelmatigheidsredenen is in goede justitie een onkostenvergoeding afgesproken van in totaal 200.000 euro. De betalingen die de overheid heeft gedaan om tot executie van vermogensbestanddelen over te gaan, maar feitelijk voor rekening waren van E.,  zijn in mindering gebracht op het genoemde bedrag. Dat resteerde in een overmaking van 156.417,84 euro.

Categorie:
Provincie: