maandag, 14. mei 2018 - 9:37 Update: 14-05-2018 12:21

Gezin verantwoordelijk voor bomaanslag politiebureau Soerabaja

Weer aanslag Indonesië door gezin
Foto: Printscreen/ YouTube/ TopomaniaNet
Soerabaja

Opnieuw is een bom ontploft in het Indonesische Soerabaja. Het gaat om een aanslag op het politiebureau.

En ook dit keer is, net als bij de aanslagen van zondag, een gezin verantwoordelijk voor de explosies. De aanslag vond plaats tijdens een controle op het hoofdkantoor van de politie in Soerabaja. Daar werd een motorfiets tot ontploffing gebracht, waarbij volgens lokale media zeven mensen zijn omgekomen. De politie heeft dat nog niet bevestigd, maar een woordvoerder heeft laten weten dat er vier agenten gewond zijn geraakt en zes burgers. Bij de aanslag kwamen ook vier aanslagplegers om het leven. 

Ten tijde van de explosie werd bij het politiebureau een auto gecontroleerd door zeker vijf agenten. In de buurt stond ook een brommer met twee mensen. Op een filmpje dat op sociale media circuleert is zien hoe twee motorfietsen komen aanrijden. Kort nadat ze tot stilstand zijn gekomen, is er een explosie te zien en blijkt dat een van de twee  motorrijders  zichzelf te hebben opgeblazen. Omdat de motorfietsen naast een auto stopten, dacht de politie aanvankelijk dat het om een autobom ging. 

Tijdens een persconferentie meldt de politiechef  dat een gezin bestaande uit vijf gezinsleden verantwoordelijks is voor deze aanslag. De gezinsleden zaten verdeeld over de twee motorfietsen. Daarbij was ook een meisje van acht jaar. Zij heeft het overleefd en wordt behandeld. 

Bomaanslagen op kerken 

Zondagochtend werd Soerabaja opgeschrikt door twee bomaanslagen op kerken. Daarabij kwamen zeker dertien mensen om het leven en raakten zo'n veertig mensen gewond. De Britse krant The Guardian meldt dat een moeder met haar dochters van negen en twaalf jaar opblies in één van de kerken. De vader en twee zoons, zestien en achttien jaar, hadden twee andere kerken als doelwit. De kerken die doelwit waren, waren de katholieke kerk Santa Maria, een kerk van de Pinkstergemeente en de Indonesische Christelijke Kerk. Volgens de politie leidde de vader van het gezin een cel binnen de door Islamitische Staat geïnspireerde terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD).