maandag, 9. juli 2018 - 10:06 Update: 09-07-2018 17:38

Reeds 8 voetballertjes uit onder water gelopen grot Thailand gered

Duikers in Thailand weer de grot ingegaan
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bangkok

Duikers en artsen hebben maandag 4 voetballertjes uit de onder water gelopen grot in Thailand weten te redden. Daarme komt het totaal op 8. Voor vandaag zijn de reddingsacties weer stopgezet.

Duikers bekend met route

Duikers hoopten maandag vier tot zes jongen naar buiten te krijgen, het werden er uiteindelijk vier. De duikers die afgelopen zondag al vier jongens uit de grot redden, werden ook vandaag weer ingezet. De reden is dat deze duikers inmiddels weten wat de omstandigheden in de grot zijn en hoe de jongens het beste naar buiten kunnen worden gebracht, zo verklaart de minister van Binnenlandse Zaken.

Maandagochtend zaten er totaal nog acht voetballers en hun coach vast in de grot. De vandaag geredde vier voetballertjes werden elk door twee duikers naar buiten begeleid. Er zitten nu dus nog vier voetballertjes samen met hun coach vast.

Duik duurt 6 uur

NOS-corrrespondent Marieke de Vries liet maandag weten dat het vannacht hard heeft geregend in het gebied, maar dat het nu weer droog is. Het duur sowieso zes uur voordat de duikers de jongens hebben bereikt.

Waterpompen

Het gaat dan om de laatste en behoorlijk verzwakte jongens. Als deze jongens nog wat langer in de grot blijven, geeft dit de waterpompen de kans om nog meer water uit de grot te pompen, zodat hun doorgang mogelijk makkelijker wordt, aldus Marieke de Vries.