woensdag, 11. juli 2018 - 20:18 Update: 11-07-2018 20:51

Trump wil dat NAVO-lidstaten meer gaan uitgeven aan defensie

Trump wil dat NAVO-lidstaten meer gaan uitgeven aan defensie
Foto: Bewerkt archiefbeeld ter illustratie/EHF
Brussel

NAVO-lidstaten moeten nog veel meer geld aan defensie gaan uitgeven.

Dat wil de Amerikaanse president Donald Trump, zo liet hij op de NAVO-top in Brussel weeten. De huidige norm van twee procent van het bruto binnenlands product  is volgens hem veel te weinig. Als het aan Trump ligt, gaat het naar vier procent, zo deelde hij de regeringsleiders mee op de top. Maar het defensiebudget van de Verenigde Staten zit momenteel zelf ook onder de vier procent van het bruto binnenlands product. Dat schrijft de NOS woensdag. 

Veel lidstaten waaronder ook Nederland zitten nog onder de twee procent. Premier Rutte op een persconferentie: 'Wij groeien toe naar 2 procent."  Volgens hem was het financieel gezien nog een hele klus om dat, zoals afgesproken, in 2024 te halen. Rutte heeft Trump gecomplimenteerd met het feit dat Trump blijft aansturen op verhoging van de defensieuitgaven.

Koude Oorlog

De secretaris-generaal van de NAVO, Stoltenberg, zei nog maar eens dat het wel de goede kant op gaat met de defensiebudgetten. Volgens hem was de stijging van de defensiebudgetten vorig jaar de grootste sinds het einde van de Koude Oorlog.