dinsdag, 22. december 2015 - 20:44 Update: 22-12-2015 21:52

Politie mag computers hacken maar minder vaak dan eerder gepland

Politie mag computers hacken maar minder vaak dan eerder gepland
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Politie en justitie mogen straks heimelijk en op afstand online onderzoek doen in computers. Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III van staatssecretaris Dijkhoff, dat dinsdag bij de Tweede Kamer is ingediend, biedt daartoe de mogelijkheden.

De opsporing en vervolging van computercriminaliteit wordt versterkt. Dit is noodzakelijk vanwege technologische ontwikkelingen op internet en het gebruik van computers voor communicatie en de verwerking en opslag van gegevens. Ook worden burgers beter beschermd tegen bijvoorbeeld ‘grooming’ of de verspreiding van kinderpornografie, en tegen ernstige criminaliteit waarbij computers worden gebruikt.

Online onderzoek

De politie mag dus straks computers hacken. Dat kan een personal computer zijn, een mobiele telefoon of een server. Het geeft opsporingsambtenaren ruimte om verschillende onderzoekshandelingen toe te passen bij de opsporing van ernstige delicten. 

Zij kunnen gegevens ontoegankelijk maken of kopiёren, maar ook communicatie aftappen of observeren. Politie en justitie hebben steeds meer last van versleuteling van elektronische gegevens. Internetgebruikers kunnen zelfs via bepaalde diensten gegevens anoniem transporteren. Dit speelt criminelen in de kaart.

Striktere waarborgen

Om te kunnen tappen en observeren moet het gaan om een ernstig misdrijf, waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is en dat een ernstige inbreuk op de rechtsorde vormt. Overigens geldt bij alle onderzoekshandelingen dat er een machtiging nodig is van de rechter-commissaris, op verzoek van de officier van justitie. Ook wordt de inzet van de bevoegdheid getoetst door de Centrale Toetsingscommissie, een adviesorgaan binnen het OM.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):