vrijdag, 8. januari 2016 - 7:53

CBS: Productie industrie groeit gestaag

CBS: Productie industrie groeit gestaag
Foto: Archief EHF
Den Haag

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2,3 procent hoger dan in november 2014, maakt CBS bekend. Vooral de farmaceutische en chemische industrie produceerden aanzienlijk meer. De productie van de industrie, voor seizoen gecorrigeerd, ligt op het hoogste niveau na 2013.

Productie farmaceutische en chemische industrie hoger

De productie van de farmaceutische industrie was bijna 10 procent hoger dan in november 2014. De chemische industrie produceerde 7,5 procent meer. Ook de productie van metaal-, rubber- en kunststofproducten, elektrische apparaten, voedings- en transportmiddelen lag hoger dan een jaar eerder.

Daarentegen produceerde de machine-industrie weer minder dan een jaar eerder. Dat hangt samen met een terugval van de uitstaande orders.

Productie industrie op hoogste niveau na 2013

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op november 2015 steeg de productie met 1 procent. De productie van de industrie bereikte daarmee het hoogste niveau na 2013.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is echter sprake van een stijgende trend.

Categorie:
Provincie: