donderdag, 28. januari 2016 - 13:23 Update: 28-01-2016 13:24

400 gedupeerden nep-webwinkel krijgen geld deels terug

400 gedupeerden nep-webwinkel krijgen geld deels terug
Foto: Archief bon
Rotterdam

Ruim 400 mensen die in het weekeinde voor Sinterklaas 2014 iets besteld hadden bij een webwinkel, en dat nooit geleverd kregen, gaan ongeveer 40 procent van hun geld terugkrijgen. Een van de betrokkenen bij de webwinkel, een 31-jarige Griek, heeft afstand gedaan van geld dat al eerder in beslag genomen was.

Dat betekent dat het OM nog voor de rechtszaak dient de gedupeerden een deel van het geld terug kan geven.

De gedupeerden, in totaal bijna 600, hadden consumentenelektronica besteld bij de webwinkel ONVO BV. Deze webwinkel had zich aangesloten bij Kieskeurig.nl en er waren geen negatieve meldingen over. Vlak voor Sinterklaas in 2014 ging de webshop over op de verkoop van consumentenelektronica voor redelijk gangbare prijzen. Alles bij elkaar kwam de webwinkel betrouwbaar over, en in het weekeinde voor de Sinterklaas werden honderden bestellingen geplaatst. Die werden nooit geleverd. Uiteindelijk deden ruim 400 mensen aangifte. Gezamenlijk leden zij ruim 100.000 euro schade.

De aangiften werden verzameld door het Landelijk Meldpunt Internetoplichting LMIO. Omdat de webwinkel een adres in Rotterdam had, werd het onderzoek door de politie eenheid Rotterdam opgepakt. Dat onderzoek leidde tot een beslag van 45.000 euro, en aanwijzingen dat de eigenaren achter de webwinkel inmiddels in Griekenland waren. In september werd de nu 31-jarige man aangehouden. Eind 2015 is hij uitgeleverd. Hij zit nog steeds vast. De andere verdachte, een 30-jarige Griek, wordt vrijdag overgeleverd.

De afdeling die binnen het Openbaar Ministerie slachtoffers begeleidt, heeft donderdag de mensen die aangifte hebben gedaan op de hoogte gesteld.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: