dinsdag, 1. maart 2016 - 17:51

Google moet gegevens van recensenten bekendmaken

Google moet gegevens van recensenten bekendmaken
Foto: SXC
Amsterdam

Google moet de namen, telefoonnummers en e-mailadressen verschaffen van de personen die achter vier valse recensies over een kinderdagverblijf zitten. Ook moet Google de IP-adressen van de computers waarmee de fake recensies zijn geplaatst aan de directie van het kinderdagverblijf verstrekken. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald.

Schade door negatieve berichten

Vorig jaar verschenen er via de zogenaamde review-functie op Google Maps kritische berichten over een kinderdagverblijf. De directie kon aantonen dat deze recensies niet echt waren. Google weigerde echter  de  onrechtmatige recensies te verwijderen. Daarop stapte de directie naar de rechter. Vlak na de zitting bleek Google alsnog drie van de vier recensies wegens ‘spam’ te hebben verwijderd. De vierde recensie, waarin door gebruik van een valse van internet geplukte willekeurige portretfoto inbreuk wordt gemaakt op het portretrecht, moet naar het oordeel van de rechter nu ook weg. Ook moet Google de gegevens van de personen verstrekken die de berichten hebben geplaatst.  Het kinderdagverblijf heeft aannemelijk gemaakt dat het schade lijdt door de negatieve berichten. Het belang van het kinderdagverblijf om tegen  de onrechtmatige recensies op te treden weegt naar het oordeel van de rechter zwaarder dan het recht op vrije meningsuiting om evident valse recensies te kunnen plaatsen. 

Verwijdering van recensiefunctie afgewezen

De eis om de hele recensiefunctie en de bedrijfsvermelding van het kinderdagverblijf van Google te verwijderen wijst de rechter af. Niet alleen is  dit volgens Google technisch onmogelijk, maar vooral  zou dat een te grote inbreuk zijn op de vrijheid van meningsuiting van internetgebruikers.  Bovendien bestaat ook op allerlei andere plaatsen op internet de mogelijkheid meningen te geven over een bepaalde onderneming.

Categorie:
Provincie: